Saç ektirmek caiz mi? Saç ektirmenin günahı var mı?

0
117
Saç ektirmek caiz mi? Saç ektirmenin günahı var mı?

Dini konuda hassasiyeti olanlar, saç ekimi caiz mi, saç ektirmenin günahı var mı gibi soruları sıkça sorarlar. 

Kellik, erkeklerde başta olmak üzere kadınlarda da yaygın şekilde görülen bir saç problemidir. Genetik yatkınlık, kullanılan bazı ilaçlar veya kemoterapi tedavisi sonucunda saç dökülmelerinin yaşanması, kişilerde psikolojik bazı sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Saç ekimi için uygun olan kişiler, bu tip sorunlarından kurtulmak için çözümü saç ekiminde buluyorlar. Ancak dini konuda hassas olan insanlar, saç ekimi yaptırmadan önce mutlaka bilen kişilerden saç ektirmek caiz mi, saç ektirmenin günahı var mı? Gibi soruların cevabını arıyorlar. Peki, saç ektirmek caiz mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu, saç ektirme ile ilgili iki farklı görüş ileri sürmektedir ve bu her iki görüş de bazı hadislere dayandırılmaktadır.

Saç ektirmek caiz mi? Saç ektirmenin günahı var mı?

Birinci görüş: Saç ektirmek caiz değil

Hadis kaynaklarında Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in saç ektirmeye izin vermediği bildirilmektedir. Bu hadisler şunlardır;

Medineli Müslüman bir kadın (cariye) evlenir, sonra hastalanır ve saçları dökülür. Ailesi, bu kadına saç taktırmak ister ve dini hükmünü Peygamberimize sorar. Peygamberimiz buna izin vermez ve “saç takana ve taktırana Allah merhamet etmesin (lânet etsin) der” (bk. Müslim, Libas, 117; Buhari, Libas, 83)

Bir kadın Peygamberimize gelir, evlendirmek istediği kızının hastalık sebebiyle saçlarının döküldüğünü, saç taktırmak istediğini söyler. Peygamberimiz izin vermez ve “Allah saç takana ve taktırana merhamet etmesin (lânet etsin) der” (bk. Müslim, Libas, 115).

Yukarıda verdiğimiz iki hadis, saç ektirmenin caiz olmadığını söyleyen İslam alimlerinin delilleridir. Ancak İslam dininin yasakladığı şey, fıtratı bozan ve aldatıcı bir görünüm kazandıran şeylere yöneliktir.

İlginizi Çekebilir  Ekilen saçlar dökülür mü?

Hadisler incelendiğinde de konu net şekilde anlaşılmaktadır. Mesela bir kişi, herhangi bir mazereti olmaksızın, sırf bazı değişiklikleri uygulamak için saç ektiremez. İslam dini, başkalarını aldatmayı her şekilde men eder. Gerek sözleri gerek tavırları gerekse de kişinin görünüşünü değiştiren ve karşısındaki insanın aldanmasına neden olan tüm durumları reddeder ve daha da önemlisi, Allah’ın yarattığı fıtratı beğenmeyerek yeni bir fıtrat kazanmayı nehyeder. Bu nedenle eğer herhangi bir mazeret söz konusu değilse, kişinin saç ektirmesi caiz olmaz.

İkinci görüş: Saç ektirmenin günahı yoktur

Saç ektirmek, lüks olmakla birlikte bir ihtiyaçtır. Özellikle kadınlarda saç dökülmesi sorununun yaşanması, daha büyük psikolojik sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Buna karşılık erkeklerde de bir takım psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Saç ekimi yapılırken, başka bir insanın saçı kullanılmamakta olup kişinin kendi saçları kullanılmaktadır. Saç ektirmenin caiz olduğunu söyleyen alimlerin en büyük dayanağı da budur. Çünkü FUE yöntemi ile saç ekimi veya diğer saç ekimi yöntemlerinde, kişinin kendi saçlarından dönor bölge seçilir ve greftler alınarak dökülmenin yaşandığı bölgeye ekilir. Bu yüzden saç ekimi yaptırmanın dinen herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Editör Puanı:
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here