Saçkıran Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

0
95
Saçkıran Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Saçkıran tipi saç dökülmesi, her yaşta görülebilen durumlardan biridir. Erken tedavi, hastalığı yok etmeye yardımcı olur. 

Saç dökülmesi tiplerinde (daha çok erkeklerde) en sık görülen tip, tıp dilinde “alopesi” olarak adlandırılan, halk arasında ise “saçkıran” olarak bilinen saç dökülmesi tipidir.  Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesi nedenleri birbirinden farklı olmasına rağmen saçkıran, diğer nedenlerden farklı bir dökülme tipidir ve yaş ayrımına bakmaksızın her yaş gurubunda görülebilen bir durumdur.

Saçkıran Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Erkek tipi saç dökülmeleri, genellikle 20 yaşından sonra başlar ve kişinin saç tipine, genetik yatkınlığına bağlı olarak oran büyür ya da daha küçük olur. Ama her erkekte saç dökülmesi, doğal olarak görülebilen bir durumdur. Saçkıran tipi saç dökülmesi, bu doğal saç dökülmesinden farklı olarak bir hastalık şeklinde değerlendirilebilecek bir dökülmedir.

Saçkıran nedir, nasıl oluşur?

Saç dökülmesine dair yapılan muayene ve tetkiklerde ek bir bulgu bulunmadığı halde bozuk para büyüklüğünde oluşan saç dökülmelerine alopesi denir. Otoimmün bir reaksiyon sonucu oluşan bu hastalık, vücudun bağışıklık sistemine bağlı olarak gelişmektedir. Bağışıklık sistemi, normal şartlarda hücrelerin kendini yenilemesi olarak kısaca anlatılabilir. Saçkırana neden olan bağışıklık sistemi bozukluğunda, hücreler kendini yenileyemez ve vücudun bağışıklık hücreleri saç kökü hücrelerine saldırarak kendi kendini tahrip etmeye başlar, sonucunda ise alopesi (saçkıran) ortaya çıkar.

Saçkıran Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Saçkıran nedenleri nelerdir?

Alopesi oluşumunun birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Genetik yatkınlık, bağışıklık sisteminin zayıf olması, stres, sağlıksız beslenme gibi birçok etken bu hastalığın meydana gelmesine neden olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Saçlarınız mı dökülüyor? İşte Saç Dökülmesine İyi Gelen Doğal Yöntemler
Genetik faktörler

Genetik yatkınlık, kanser gibi ciddi hastalıklara neden olabileceği gibi saçkıran gibi saç problemlerinin yaşanmasına da neden olabilmektedir. Ailede daha önce saçkıran olmuş kişiler varsa, alopesinin görülmesi durumu daha fazlalaşabilir.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Vücudumuzu dışarıdan gelen tehditlere karşı koruma alan sistemin adına “bağışıklık sistemi” denir. Ancak bazı nedenlere bağlı olarak bu sistemde zayıflamalar yaşanır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, bilinen ve bilinmeyen birçok hastalığa neden olmaktadır. Bunların arasından biri de saçkıran hastalığıdır. Sistemin bozulmasından sonra bağışıklık sistemini destekleyen hücreler kendini yenileyemez ve saç kökü hücrelerine saldırarak kendi kendini tahrip etmeye başlar. Bu durumun sonucunda ise saçkıran ortaya çıkar.

Saçkıran Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Stres saçkıran nedenidir

Aşırı stresli hayat yaşayan kişilerde birçok büyük ve küçük hastalıklar görülebilmektedir. Kanser gibi ölümlere erken sürede neden olabilen hastalıklara da neden olabilir, saçkıran hastalığının oluşmasına da neden olabilir. Genellikle ağır travmalar sonucunda ortaya çıkan aşırı streslilik durumu, saç hücrelerinin yenilenmesini engeller ve bu durumun sonucunda alopesi meydana gelir.

Sağlıksız beslenme en büyük etkendir

Uzmanlar, her fırsatta bireylerin sağlıklı ve düzenli beslenmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunurlar. Çünkü vücudumuzun dinç kalabilmesi, fonksiyonlarını yerine getirebilmesi, hayati hücrelerin kendini yenileyebilmesi gibi birçok şey, beslenmeye bağlı olarak gelişmektedir. Saç dökülmesi nedenleri arasında sayılan saçkırana da neden olan sağlıksız beslenme, saç kökü hücrelerinin yenilenmesini engeller ve zaman içinde saçkıran oluşumuna neden olur.

Saçkıran Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Saçkıran nasıl tedavi edilir?

Gelişen modern tıp dünyasının sağlık alanının tamamına nüfuz etmesi sayesinde, birçok hastalığa karşı çözüm üretmek daha kolay bir hale gelmiştir. Saçkıran tedavisi de yine günümüz tıp dünyasında mümkün olabilen bir tedavidir. Ancak her hastalıkta olduğu gibi bu sağlık probleminde de erken dönemde teşhisin konulması önemlidir. Alopesi şikayeti ile doktora giden bir kişiden öncelikle gerekli tetkiklerin yapılması istenir. Başlangıç aşamasında olan bir saçkıran varsa, kortizonlu kremler verilerek hastalığın tedavi edilmesi sağlanır.

İlginizi Çekebilir  Kafanızdaki Sorulara Yanıt Bulacaksınız; Saç Dökülmesinin Nedenleri!
Saçkıran için sarımsak kullanılabilir

Sarımsak, içerisindeki vitamin ve minerallerle sağlığın yerinde kalmasını sağlayan doğal bir ilaçtır. Birçok hastalığa faydalı gelen sarımsak, saçkıran hastalığında da etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Düzenli olarak alopesi oluşan bölgeye sarımsak sürüldüğünde, bu sorunun ortadan kalkabileceğini söyleyen uzmanlar, buna karşın yine de doktora başvurmanın daha etkili sonuçlar doğuracağını belirtiyor.

Editör Puanı:
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here