“Saç ekiminden sonra ilk yıkama nasıl yapılır?” sorusunu doğru okumak ve doğru değerlendirmek gerekir. Aksi halde saçların ve saç derisinin zarar görmesi kaçınılmaz bir durum haline gelebilir.
Saç ekiminden sonra ilk yıkama, operasyonu takip eden üç veya dördüncü gün gerçekleştirilir. Ancak bu işlemi, hasta kendisi yapmaz, doktor yapar. Saç köklerindeki kabuklanmayı yumuşatan losyonlama ve saç köklerine zarar vermeden saçın özel bir şekilde yıkanması işlemi olarak tanımlanan saç ekiminden sonra ilk yıkama, önemli olduğu kadar dikkat edilmesi gereken bir husustur.
Saç ekiminden sonra ilk yıkama önemlidir
Saçlar, insan vücudunun en hassas ve en kırılgan bölgesidir. Bu nedenle ekim yaptıran kişinin özellikle ilk zamanlarda çok dikkatli olması gerekir. Operasyondan sonra ilk yıkama işlemini kendisinin yapmaması gerektiğini bilmesi gerekir. Bu konuda operasyonu gerçekleştiren uzman doktor hatırlatmada mutlaka bulunur ama aklınızda kalması amacıyla burada yinelemek faydalı olacaktır. Saç ekimi operasyonundan sonra ilk yıkama, saç ekimi merkezinde doktor veya hemşire tarafından yapılmaktadır. Özel bir losyon ile saç köklerindeki kabuklanmanın yumuşatılması ve saç köklerinin zarar görmemesi için özel bir yıkama tekniği ile saçlar yıkanır.
Saç ekiminden sonra yıkamanın önemi
Saç ekimi, yukarıda da belirttiğimiz gibi geliştirilen teknoloji sayesinde çok rahat bir şekilde yapılan bir işlemdir. Ancak operasyon sonrasında dikkat edilmemesi, doktorların verdikleri önerilerin dikkate alınmaması, yeni ekilen saçların yerinden oynamasına ve bunun sonucunda ekilen saçların dökülmesi durumu söz konusu olabilmektedir. Saç ekiminden sonraki ilk yıkamanın önemli ve hemşireler tarafından gerçekleştirilmesinin nedeni de budur. Çünkü dönor bölgeden alınarak kelliğin oluştuğu bölgeye ekilen saçlar, henüz yerine tam olarak oturmamıştır ve yanlış bir harekette saçların yerinden çıkması durumu söz konusu olabilmektedir ki bu da operasyonun işe yaramamasına neden olur.
Saç ekiminden sonra yıkama nasıl yapılmalıdır?
Saç ekimi sonrası yıkama, doktorun belirlediği zaman diliminde gerçekleştirilmelidir. Genellikle operasyondan sonraki 3 veya 4. Gün ilk yıkama gerçekleştirilir.
İlk yıkamada, dipleri kabuk bağlamış saç kökleri iyice losyonlanır. Kullanılan losyon, el ve vücut yıkamak için kullanılan herhangi yumuşak ve akışkan bir losyon olabileceği gibi hastanenin özel olarak kullandığı bir ürün de olabilir. Losyon saçlara sürülürken dikkatli bir şekilde ovalamak ve saç köklerinin zarar görmemesini sağlamak gerekir. Çünkü yeni ekilen saçların yerlerine oturabilmesi için belli bir zamanın geçmesine ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla sert hareketlerde bulunmak, saç köklerine zarar verir ve bu da operasyonun boşa gitmesine neden olur.
Losyonlama işlemi tamamlandıktan sonra saçlar hemen yıkanmaz. Yaklaşık 30-40 dakika kadar bekletildikten sonra ılık ve tazyiksiz su ile hafifçe yıkanır. Bu sayede saç kökleri herhangi bir şekilde zarar görmez.
Losyonun saçlardan temizlenmesinden sonra şampuanlama işlemine geçilir. Bu işlemde de yine dikkatli hareket etmek gerekir. Şampuanı direkt olarak saçlara sürmek yerine, eller köpürtülür ve hafif dokunuşlarla saçlar ovalanarak şampuanlanır. Bu işlemden sonra da yine tazyiksiz ılık su ile saçlar durulanır.
Saç Ekiminden Sonra İlk Yıkama esnasında dikkat edilmesi gerekenler
- Saç ekiminden sonraki ilk yıkamada, kabuklanmalar tırnak veya parmakla kesinlikle kaldırılmamalıdır.
- Saç yıkama işleminden önce saçlara sürülen losyonun amacı, kabuklanmayı yumuşatmaktır, bu işlemin saç köklerini beslemesi ile alakası yoktur.
- Saç yıkama işlemi gerçekleştirilirken suyun çok sıcak ve çok soğuk olmadığına dikkat etmek gerekir.
- Saç ekiminden sonra ilk yıkama gerçekleştirilirken saç köklerinin zarar görmemesi için tazyikli su kullanmamaya özen göstermek gerekir.
- Saç yıkama işleminde size yardımcı olması için birinin yanınızda olması gerekir.
- Saç yıkama işleminden sonra kuruması için herhangi bir şekilde havlu veya fön makinesi kullanılmamalı, saçlar kendi haline bırakılarak kurutulmalıdır.
- Saç yıkama işlemi için şampuanın markasının herhangi bir önemi yoktur, ancak içerisinde parapen olmayan; doğal ve saç yenileyici özelliklere sahip şampuan kullanmaya özen göstermek gerekir.