Geliştirilen yeni nesil saç ekimi yöntemleri ile dökülen saçları yeniden kazanmak ve doğal bir görünüme ulaşmak mümkün.
Geliştirilen yöntemler sayesinde artık kellik problemine çözüm üretmek çok rahat bir iş haline geldi. Ancak saç ekimi yaptıracak kişinin dikkatli olması gerektiğini unutmaması lazım. Uzman bir doktor, hijyenik bir ortam ve saç ekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler konusunda hassasiyeti korumak, saç ekimi gerçekleştirmek isteyen birinin en çok üzerinde durması gereken konulardır.
Saç ekimi nedir?
Saç ekimi, kalıtsal veya farklı nedenlerden dolayı meydana gelen dökülmelerin yerine, saçın sağlıklı bölgelerinden greftler alınarak tamamlanması yöntemine verilen isimdir. Saç ekimi operasyonu başlatılmadan önce, hastanın saç analizi yapılır, dökülen bölgenin büyüklüğü ve saç greftlerinin alınacağı yerin tespiti işlemi gerçekleştirilir. Bunun akabinde, kişinin saç dökülmesine ve saç yapısına bağlı olarak hangi yöntemin uygulanacağı belirlenir.
Saç ekimi, aslında genel olarak kullanılan bir tabir olsa da, bu işlem kişinin kendi sağlıklı saçlarından yapıldığı için bu işleme “saç transferi” demek daha doğrudur. Sağlıklı bir şekilde gerçekleştirildiğinde, son derece doğal bir görünüm elde edilir ve saçların sağlıklı kalması daha rahat olur.
Saç ekimi yaptırmak riskli mi?
Zaman zaman estetik operasyonlar sonrasında insanların rahatsızlık geçirdiklerine dair bazı haberlerin medyada yayınlanması, insanlar arasında bu tip işlemlerin riskli olabileceği algısına kapılmalarına neden oluyor. “Saç ekimi riskli midir?” sorusuna yanıt verirken; öncelikle tercih edilen saç ekim merkezinin hijyenik olması ve operasyonu gerçekleştirecek doktorun da alanında başarılı olması gerekmektedir. Saç ekiminden sonra oluşabilecek komplikasyonlara karşı gerekli tedbirleri hem doktor hem de hastanın kendisi alırsa, saç ekimi herhangi bir risk içermez.
Saç ekimi yöntemleri nelerdir?
Saç ekim yöntemleri, iki başlık altında incelenir. Bunlar;
- FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu)
- FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu)
Son dönemlerde hem operasyonun daha başarılı olabilmesi açısından hem de hastanın konforu açısından daha fazla tercih edilen FUE tekniği geliştirilerek DHI yöntemi adında yeni bir saç ekim tekniği de geliştirildi. Saç ekim yöntemleri başlıklı yazımızı inceleyerek bu işlemlerin ne şekilde gerçekleştirildiğine dair ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Saç ekimi fiyatları neye göre belirlenir?
Saç ekim fiyatları hakkında bir araştırma yaptığınızda, mutlaka birbirinden farklı fiyatlarla karşılaşacaksınız. Peki, saç ekim fiyatları neye göre belirleniyor? İşte maddeler halinde cevabı.
- Ekilen alanın büyüklüğüne göre,
- Greft sayısına göre,
- Hastanenin konumuna göre,
- Saç ekim operasyonunu gerçekleştiren uzmana göre,
- Saç ekim merkezinin marka değerine göre.
Yukarıda saydığımız tüm maddeler, saç ekim ücretlerini belirleyen unsurlardır. Tabi bunların dışında da bazı etkenler, ekim fiyatlarının belirlenmesinde önemli rol üstlenmektedir. Doğru bir araştırma ile daha ekonomik ve daha sağlıklı sonuçlar elde edebileceğinizi unutmayın.
Saç ekimi hangi aşamalarda gerçekleştirilir?
Saç ekimi operasyonu yapılmadan önce belli bazı değerler ve incelemeler göz önünde bulundurularak yapılır. Yani sıradan bir şekilde bu işlem gerçekleştirilmez. Peki, saç ekimi aşamaları nelerdir?
- Planlama: kan tahlili ve haftalık olarak ekilecek greftlerin sayısının belirlenmesi,
- Anestezisyen Görüşü: saç ekim operasyonu, lokal anestezi ile yapılan bir işlem olduğu için hastanın anesteziye karşı herhangi bir alerjisinin olup olmadığı değerlendirilir.
Ekim aşamaları
- Lokal anestezi: saç ekimi yaptıracak kişinin oluşabilecek ağrıları hissetmemesi için lokal anestezi uygulanır.
- Greftlerin toplanması: saatte ortalama 1000-2000 greftin toplandığı bu işleme geçmeden önce greftlerin alınacağı bölge belirlenir.
- Kanalların hazırlanması: saç ekim işlemine geçmeden önce çizilen bölgelerde kanal açma işlemi uygulanır.
- Köklerin ekim aşaması: bu aşama son aşama olup alınan greftler, steril bir şekilde ekim yapılacak bölgeye yerleştirilir.
Saç ekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler
Daha önceki konumuzda bununla ilgili detaylı bilgilere yer vermiştik. Ancak hatırlatmak amacıyla, bu yazımızda yeniden değinmekte fayda buluyoruz. Saç ekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
- Saç ekimi yapılan bölgeye ilk 48 saat boyunca herhangi bir şekilde su değdirmemek gerekir.
- Gece uyurken yastığın sert olmamasına ve saç köklerinin alındığı ense bölgesi üzerine yatılmamasına dikkat etmek gerekir.
- İlk hafta; havuz, hamam, sauna gibi aktivitelerden uzak durulması gerekir.
- İlk 15 gün boyunca saçların herhangi bir şekilde kesilmemesi, 15 günden sonraki 45 güne kadar ise sadece makas ile ucundan kesilmesi gerekir.
- Operasyonun ardından 48 saat sonra ilk yıkamayı hemşirelerin yapması gerekir.
- Yıkama işleminden sonra saç kurutma makinesi ve havlu kullanılmamalıdır.
- Saç ekim operasyonundan sonraki 1 hafta içerisinde kan sulandırıcı ilaçlar ve aspirin kullanılmamalıdır.
- Operasyon başlamadan 48 saat önce ve operasyondan sonraki 1 ay sürecinde sigara kullanılmamaya dikkat edilmelidir.
- Saç ekiminden sonra ortalama 1 ay alkol alınmamalıdır.