Kadınların özellikle saçlar konusunda canlarını en çok sıkan durumlardan biri saç kırıklarıdır. Saç kırıklarının ise nedenleri farklı olsa da genel olarak kullanılan saç bakım ürünleridir.
Sık röfle yapmak, boyamak, fön makinesi kullanmak, jöle ve sprey gibi saç şekillendiricileri kullanmak ve kullanımdan sonra da yıkamamak gibi nedenler, saç kırıklarının oluşmasına davetiye çıkartıyor. Saç kırıklarının nedenleri ve çözümleri konusunda bilgi veren saç bakım uzmanları, bu durumun oluşup oluşmamasını tamamen kişilere bağlıyor. Doğru bilinen yanlış uygulamalar, saç kırılmalarına neden olmaktadır. Bu yazımızda, saç kırıklarına neden olan 8 etken ve çözümleri hakkında bilgi vereceğiz…
Havlu kullanırken dikkatli olun!
Banyodan sonra havluyu elinize aldığınızda, yumuşak olan dokusu size güzel bir his verir ve hemen saçlarınızı ovuşturmaya, kurulamaya başlarsınız. Aslında bu durum her ne kadar size göre yanlış bir şey barındırmasa da saçlarınızın havludan çok daha narin olduğunu unutmayın. Bu yüzden havlu ile saçlarınızı kurularken daha yumuşak hareketlerle bunu yapmaya özen gösterin.
Saçlarınızı kurulamak için ovalamayın
Banyodan sonra saçların daha hızlı kuruması için genellikle “ovalama” tekniği kullanılır. Evet, bu saçlarınızın daha hızlı kurumasına yardımcı olur ama bir yandan da saçlarda kırıkların oluşmasına neden olur. Bu yüzden ovalamak yerine saçlarınızı hafif hareketlerle sıkarak kurutmanız çok daha doğru olacaktır.
Saç fırçası seçimine dikkat edin
Genellikle kullanılan taraklar veya saç fırçaları, saçlara verdiği zararı gizler ya da insan bunun farkında olamaz. Kullandığınız fırçaların veya tarakların plastik olması saç kırıklarının oluşmasına neden olur. Bu yüzden daha doğru bir tercih yapmanız yani yumuşak kıllı fırça kullanmanız daha doğru olacaktır.
Fön makinesi kullanmamaya özen gösterin
Çalışan kadınlar, sabahın erken saatlerinde banyo yaparak çıktıklarında, genellikle saçlarının daha hızlı kuruması için fön makinesi kullanırlar. Saç kırıklarının nedenleri arasında en sık görülen etkenlerden biri de fön makinesidir. Fön makinesi, mümkün mertebe kullanılmamalı, kullanılacaksa da en az 15 cm. uzaktan saçlara tutulmalı ve sabit bir yerde bekletmek yerine farklı bölgelere hava verilmelidir.
Kullandığınız yastığa dikkat edin
Uyku, insanın en masum halidir ve bu hal, insanın hiçbir şekilde zarar görmeyeceği gibi bir izlenime neden olur. Aslında uyku da saç kırıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Daha doğrusu kullanılan yastık doğru seçilmemiş ise saç kırıklarına davetiye çıkartıyorsunuz demektir. Doğru bir yastık için saten veya ipek kumaştan yapılmış yastık kılıflarını tercih etmeniz, saç kırıklarına çözüm olacaktır.
Saç modelini doğru seçin
Güzel görünmek uğruna kadınların saçlarına verdikleri zararın boyutu aslında çok büyüktür. Özellikle at kuyruğu gibi saçların sıkı bir şekilde bağlanmasını gerektiren saç modelleri, saçların daha kısa sürede kırılmasına neden olmaktadır. Bu yüzden saç kırıklarına neden olabilecek modellerden ve sürekli aynı modeli uygulamaktan kaçınmak gerekir.
Saç aksesuarı seçimine dikkat edin
Kullanılan saç aksesuarları da saç kırıklarına neden olan etkenlerden biridir. Özellikle saç lastiği, saçların sıkı şekilde bağlanmasına neden olduğu için kırıkların oluşmasına da neden olmaktadır. Bu yüzden aksesuar ve toka seçimi yaparken saçlarınıza zarar vermeyecek aksesuarları tercih etmenizi öneririz.
Şampuan ve saç bakım ürünlerine dikkat edin
Temiz saçlara sahip olmak, saçlara hacim kazandırmak veya şekil vermek için kullanılan her ürünün içerisinde mutlaka kimyasal madde bulunur ve bu kimyasal maddeler de saçlara doğrudan zarar veren ürünlerdir. Bu yüzden şampuan seçimi veya saç bakım ürünü seçimi yaparken daha çok doğal olan ürünlerden yana tercihinizi yapmanız çok daha isabetli olacaktır.
Saç kırıklarının nedenleri için uzmanınıza başvurun
Saç kırıklarının nedenleri ve çözümleri hakkında verdiğimiz bu bilgiler, genel bilgilerdir. Saç kırıklarının oluşumu başkaca nedenlerden de kaynaklanabilir. Bu nedenle doğru bir analiz ve doğru sonuçları yakalamak için mutlaka uzman doktora veya saç bakım uzmanına görünmeniz, verecekleri önerileri dikkate almanız gerekmektedir.