Saç bakımı ve saç güzelliği konusu, kadınlar için en önemli bakım konularından biridir. Kadın ve erkeklerde sık karşılaşılan problemlerden biri olan saç dökülmesi, bazen basit nedenlerden kaynaklandığı gibi bazen de önemli bazı hastalıkların habercisi olabiliyor.
Bu yazımızda kafanızdaki sorulara yanıt bulacaksınız, sık sorulan “saç dökülmesi nedenleri nelerdir?” sorusuna ayrıntılı bir şekilde cevap vererek yaşadığını problemin kaynağını bulmanıza yardımcı olacağız. Fakat yazımıza başlamadan önemli bir hatırlatma yapmada fayda buluyoruz;
“Saçlarınızla ilgili yaşadığınız problemin asıl kaynağını net şekilde öğrenmek için mutlaka uzman doktora görünün”
Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?
Saç dökülmesi nedenlerine geçmeden önce, öncelikle kendi başınıza yapabileceğiniz bir analizi değerlendirmenizi öneriyoruz. Uzmanlar, günde ortalama 50-100 adet saç telinin dökülmesini normal karşılıyorlar. Ancak bu rakam fazla ise ve her geçen gün daha da artıyor, alın ile tepe bölgelerinde seyrelmeler başlamış ise kesinlikle zaman kaybetmeden uzman bir doktora görünmeniz gerektiğini unutmayın.
Saç dökülmesinde en büyük 11 neden
- Kalıtsal saç dökülmesi
- Hatalı diyetler nedeniyle saç dökülmesi
- Mantar hastalıkları nedeniyle saç dökülmesi
- Bazı ilaçlar nedeniyle saç dökülmesi
- Saçkıran hastalığı nedeniyle saç dökülmesi (Alopesi Areata)
- Stresli durumlarda saç dökülmesi
- Aşırı kilo kayıpları nedeniyle saç dökülmesi
- Yüksek dozda A vitamini nedeniyle saç dökülmesi
- Anoreksi ve bulimia nedeniyle saç dökülmesi
- Demir eksikliği nedeniyle saç dökülmesi
- Hatalı saç bakımına bağlı saç dökülmesi
Kalıtsal saç dökülmesi
Saç dökülmesinin en temel nedenleri arasında kabul edilen kalıtsal saç dökülmesi, daha çok erkeklerde görülen bir problemdir. Bu problemin ana nedeni androjen hormonlarının özellikle dihidrotestesteronun rol oynadığı belirtilmektedir. Erkeklerde kalıtsal saç dökülmesi oluşmaya başladığında alın bölümünden itibaren tepe bölümüne kadar seyrelmeler meydana gelir. Kadınlarda ise bu problem meydana geldiğinde alın kısmı ile tepe bölümü kalır saçlı bölgede özellikle tepeden geriye doğru dökülmeler başlar.
Kalıtsal saç dökülmesi problemi ile başa çıkmanın en etkili yöntemi, kullanılacak bazı dermokozmetik ürünlerdir. Ancak bu ürünler, kalıcı olarak çözüm üretmez, sadece saç dökülmesini erteler. Bu nedenle işin köklü çözümüne ulaşabilmek için uzman bir doktora görünmek gerekir.
Hatalı diyetler nedeniyle saç dökülmesi
Kadınlar, erkeklere göre daha fazla diyet yaparlar ve yapılan yanlış bazı diyetler nedeniyle vücut yeteri kadar protein ve vitamin almaktan yoksun kalır. Sağlık konusunda birçok noktada olumsuz etki bırakan yanlış diyetler, aynı şekilde saç dökülmelerine de neden olmaktadır. Doktora danışmadan kendi başınıza diyet yapmamanız gerektiğini unutmayın.
Mantar hastalıkları nedeniyle saç dökülmesi
Bu hastalık, genellikle çocuklarda daha fazla görülse de yetişkinlerde de görülebilen bir hastalıktır. Saçlı deriyi tutan mantar hastalığı, tedavi edilebilir bir sorundur. Ancak erken sürede doktora görünmekte ve gerekli tedavi şeklinin uygulanmasında yarar vardır.
İlaçlardan dolayı saç dökülmesi
Saç dökülmesi nedenleri arasında yer alan ve kadınlarda daha sık görülen ilaçlardan dolayı saç dökülmesi problemi, kullanılan kan sulandırıcı ilaçlardan kaynaklanan bir problemdir. Genel olarak artrit, gut, depresyon, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon ilaçları saç dökülmesine neden olurken aynı şekilde doğum kontrol haplarının bırakılması da yine saç dökülmesine neden olan durumlar arasında yer almaktadır.
Saçkıran (Alopesi Areata)
Saçkıran yani diğer adıyla “alopesi areata”, toplumda sık görülen hastalıklardan biridir. Saçlı bölgede oval şeklinde saç dökülmelerine neden olan bu hastalık, tedavi edilebilir bir hastalık türüdür ve genellikle kalıcı değildir. Genetik yatkınlık, nörolojik faktörler, enfeksiyonlar başta olmak üzere strese bağlı olarak da oluşan saçkıran hastalığı, erken sürede tedavi edilmediğinde sadece saç bölgesinde değil, kaş ve kirpiklerde de dökülmelere neden olabilen bir hastalığa dönüşebilmektedir.
Stresli durumlara bağlı saç dökülmesi
Stres, sadece kişide duygusal anlamda bozulmalara neden olmaz. Aynı zamanda saç dökülmesine de neden olmaktadır. Stresin etkisi ile vücutta bulunan bazı hormonlar harekete geçmeye başlar ve bazı hastalıklarla birlikte saç dökülmesine de neden olur. Kadın ve erkeklerde karşılaşılan bu sorunun üstesinden gelebilmek için psikolojik danışmanlık almak gerekir.
Kilo kayıplarından dolayı saç dökülmesi
Kilolu olan kişilerin birden bire kilo vermesiyle birlikte sık karşılaşılan problemlerden biri de saç dökülmesidir. “Telofen effluvium” olarak adlandırılan “doğal saç dökülmesi” kalıcı bir durum değildir. Bazen 4-5 ay kadar sürebilir ancak sonrasında saç dökülmesi duruyor.
Yüksek dozda A vitamini almaya bağlı saç dökülmesi
Vitaminler, insan hayatının düzenli ve sağlığının korunması adına önemli değerlerdir. Ancak vitaminlerde de aşırıya gitmek saç dökülmesi ve bazı hastalıklara neden olmaktadır. Yüksek dozda A vitamini almak hem kadınlarda hem de erkeklerde saç dökülmesinin oluşmasına neden oluyor.
Anoreksi ve bulimia nedeniyle saç dökülmesi
Yukarıda da belirttiğimiz gibi saç dökülmesi nedenleri her insanda aynı değildir. Bazen birtakım hastalıklar da buna neden olmaktadır. Anoreksi ve bulimia gibi yeme bozuklukları da saç dökülmesine etki eden durumlar olarak kabul edilmektedir. Beslenmenin düzensiz olduğu kişilerde yeteri kadar çinko, vitamin ve mineraller vücuda gitmediği için saç dökülmesine neden olmaktadır.
Demir eksikliği nedeni ile saç dökülmesi
Diyet yapanlarda daha sık görülen bu problem, hem kadınlarda hem erkeklerde sık karşılaşılan saç dökülmesi nedenleri arasında yer almaktadır. Vücudun yeteri kadar demir alamaması, saçlarda dökülmelere neden olmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi diyet yapmadan önce mutlaka uzman bir doktor veya diyetisyenle görüşmekte fayda vardır.
Hatalı saç bakımı saç dökülmesine neden olur
Kadınlar veya erkekler saçlarının daha güzel görünmesini sağlamak için her sabah bakım yaparlar. Genellikle bu işlemi yapabilmek için kullanılan bazı kozmetik ürünlerle birlikte saç düzleştiriciler, maşalar ve saç bakım ürünleri tercih edilir. Ancak bunları doğru şekilde kullanmamak veya aşırı şekilde kullanmak zamanla saç dökülmelerine neden olmaktadır. Bu yüzden saç bakım ürünü seçerken ve kullanırken son derece dikkatli olmak, aşırıya kaçmaktan kaçınmak gerekir…