Saç güzelliği, her kadın ve erkek için önemlidir. Ancak kadınlarda saç bakımı daha fazla yapılan bir işlemdir. Saç tipleri, şekillerine göre isimlendirilirler ve bakımları da yine saç tipine göre yapılır. Son dönemlerde adından sıkça söz ettiren ve farklı yorumların yapılmasına neden olan brezilya fönü de aslında bir saç bakım türüdür.
Kıvırcık veya aşırı dalgalı saçlara sahip olan kadınların tercih ettikleri brezilya fönü, saçların dümdüz bir hal almasını sağlar. Ancak bazı saç bakım uzmanlarına göre bu fönü çektirmek biraz sağlıksız olsa da yine de kıvırcık saçlılar, saçlarında yeni bir imaj oluşturmak için brezilya fönü çekmekten geri durmazlar. Peki, brezilya fönü nedir?
Kıvırcık ya da çok aşırı dalgalı saçlara şekil vermek bir hayli zaman alır ve şekil verilse de bile saçın yapısından dolayı kısa sürede verilen şekil kendini kaybetmeye başlar. Bu da bu tip saçlara sahip olanların canının sıkılmasına neden olur. Saç bakımında geliştirilen bir teknik olarak saçlarına önem verenlere sunulan brezilya fönü, bu tip durumlardan kurtulmak isteyenlerin imdadına yetişen bir çözüm yöntemidir. Fön kullanarak saatlerce aynanın karşısında beklemek ve verilen şeklin de kısa sürede bozulmasını istemeyenler için geliştirilen bu yöntem, uzun süre kalıcılığını koruduğu için daha sık tercih edilen bir yöntemdir.
Özel bir keratin karışımı ile yapılan brezilya fönü, uzun süre kalıcılığını koruyan bir bakım yöntemidir. Keratin kullanılmasının nedeni, ısıya dayalı olarak yapılan fönün, saç sağlığına zarar vermemesi ya da bu zararın en aza indirgenmesi amacıyladır. Ortalama 5-6 ay kadar kalıcılığını koruyan brezilya fönü sayesinde, saçların şekil alması ve şeklinde kalması sağlanmaktadır.
Brezilya fönü nasıl yapılır?
Saç bakımı için kuaför ya da evde kendi başınıza bakım yapabilirsiniz. Ama bazı bakımlar, evde yapılacak kadar basit olmadığından kesinlikle bir uzmandan destek almak gerekir. Brezilya fönü de bu saç bakımlarından biri olup uzmanlık gerektiren bir alandır. Peki, bu işlem nasıl yapılıyor?
- Öncelikle saçlar keratinli şampuan ile yıkanır.
- Saçlar 5-10 dakika arasında havluda bekletilerek kurumaya bırakılır.
- Saçlar dörde bölünür
- Saçların cinsine göre 80 ml geçmeyecek şekilde keratin uygulanır.
- Uygulamadan sonra saçların iyice emmesi için keratin tarağı ile saçlar taranır.
- Keratin uygulamasından sonra saçlar bone ile kapatılarak 20 dakika kadar beklenir.
- Saçlar daha sonra çok sıcak olmayacak ayarda fön makinesi ile kurutulur.
- Kalın telli saçlar için 230 derece, ince telli saçlar için 205 derecede ısıtılmış saç düzleştirici ile saçlar düzleştirilir.
- Her saç tutamı üzerinden 8-10 defa kadar geçirilir.
- Ertesi gün saçlar aynı şekilde yeniden düzleştirilir.
- Saçlar, üçüncü gün aynı işlemler tekrarlandıktan sonra yıkanır.
- Daha sonrasında saçların sağlığını yitirmemesi için yeniden keratin bakımı uygulanarak işlem tamamlanmış olur.
Brezilya fönü saçlara zarar verir mi?
Saçlarınızın güzel görünmesini siz de istersiniz elbette ve bunun için saçlarınızı düzleştirmek için saç düzleştiriciler, fön makinesi ve maşa gibi ısıya duyarlı aletler kullanırsınız. Ama bu aletler, aslında saçlara zaman içerisinde zarar vermektedir. Peki, brezilya fönü saçlara zarar verir mi?
Saçlara brezilya fönü yaptırmak daha önceleri zararlı olarak lanse ediliyordu. Ancak bu teknik zaman içinde geliştirilerek uygulama yapılmadan önce keratin ile beslendiği için saçların zarar görmesi engellenmekte hatta 2-3 gün boyunca süren bir işlem olduğu için ve her aşamasında yine keratin bakımı uygulandığı için saçlara faydalı olduğunu bile söyleyebiliriz. Ama bu işi kimin yapacağına bağlı olarak da değişebileceğini söylemekte yarar vardır.
Brezilya fönü yaptırmadan önde dikkat
Her şeyin bir ölçüsü ve her işin bir uzmanı vardır. Sıradan bir kuaföre gittiğinizde de brezilya fönü yaptırabilirsiniz elbette ama bu işin bir uzmanlık gerektirdiğini ve doğru bir uzman bulunması gerektiğini aklınızdan çıkartmayın. Hem saç sağlığınızı korumak hem de saçlarınızda istediğiniz güzelliği elde edebilmek için yapmanız gereken en önemli iş, brezilya fönünde uzman olan bir yardımcıdan destek almak olacaktır. Bununla birlikte saçlarınıza sık işlem yaptırmaktan da uzak kalmanız, yine saç sağlığınız adına önemli bir kuraldır.